top of page

BIOGRAPHY

03-4.jpg

Matei Gheorghiu   este un compozitor româno-finlandez. După terminarea cursurilor Universităţii NaÅ£ionale de Muzică BucureÅŸti, unde i-a avut ca profesori pe Nicolae Coman, Dan Dediu ÅŸi Octavian Nemescu, ÅŸi-a continuat studiile de masterat la Academia Sibelius din Helsinki cu Tapio Tuomela. A luat parte la numeroase cursuri de măiestrie si workshopuri, cu compozitori precum Magnus Lindberg, Esa-Pekka Salonen, Jukka Tiensuu, Marko Stroppa, Joshua Finberg sau Herman Obst. Din 2016 isi incepe studiile doctorale la aceiasi Academie Sibelius cu Veli-Matti Puumala.

Gheorghiu este singurul tânăr compozitor care a primit un concert de compoziÅ£ii proprii cu lucrări ample (orchestră ÅŸi cor) din partea Academiei Sibelius. Aceasta s-a întâmplat în ianuarie 2014 când concertul de compoziÅ£ie al lui Gheorghiu a deschis o nouă serie de concerte, intitulată “Atso’s Corner”, avându-l pe dirijorul Atso Almila în postura de gazdă.

A fost preÅŸedintele asociaÅ£iei de tineri compozitori finlandezi “Korvat Auki” (Societatea Urechilor Deschise). A fost cel mai longeviv preÅŸedinte ÅŸi este doar al doilea străin care a ocupat această poziÅ£ie. A fost directorul artistic al festivalului aniversar al acestei societaÅ£i: “Korvat Auki 35, How far can you hear?”. Gheorghiu a făcut parte din consilul Korvat Auki timp de 8 ani, păstrând un interes ridicat pentru asociaÈ›ie fie ca preÈ™edinte, vice-preÈ™edinte, strateg financiar sau ca È™i pianist al Korvat Auki Ensemble (Ansamblul Korvat Auki).

 

A fost selectat în 2014 împreună cu alÈ›i 7 compozitori din mai mult de 100 aplicanÈ›i din întreaga lume pentru a face parte din workshopul-reÈ™edinta “Le Forum” al ansamblului de muzică nouă Nouvel Ensemble Modern din Montreal.


Repertoriul său conÅ£ine lucrări muzicale din toate genurile, mai puÅ£in operă ÅŸi balet. Muzica sa a fost cântată în 12 Å£ari: România, Finlanda, Suedia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Estonia ÅŸi Canada.

Gheorghiu a lucrat cu diverse ansmbluri cum ar fi: Nouvel Ensemble Moderne (Can), Avanti! (Fin), defunensemble (Fin), Uusinta (Fin), Zagros (Fin), Athelas (Den), Caput (Ice), Profil (Rom), ICon Arts (Rom), Orchestra simfonică din Norrköping, Orchestra simfonică finlandeză radio sau Filarmonica din Kuopio (Fin).


Dintre festivalurile importante la care muzica sa a fost cantata amintim: Le Forum (Can), Musica Nova (Fin), Time of Music (Fin), Tampere Biennale (Fin), Suvisoitto (Fin), Pasimusic (Fin), Ung Nordisk Musik (Swe, Den, Ice, Nor).

bottom of page