top of page

BIOGRAPHY

03-4.jpg

Matei Gheorghiu (s. 1984) on Suomessa asuva romanialainen säveltäjä. Hän suoritti kandidaatin tutkinnon Bucharestissa UNMB:ssa (The National University of Music Bucharest) Nicolae Comanin, Dan Dediun ja Octavian Nemescun johdolla. Maisteriopintonsa Gheorghiu opiskeli Helsingissä Sibelius-Akatemiassa Tapio Tuomelan johdolla. Hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille ja workshopeihin säveltäjien kuten Magnus Lindberg, Esa-Pekka Salonen, Jukka Tiensuu, Marko Stroppa, Joshua Finberg ja Herman Obst kanssa. Aloitti vuonna 2016 jatko-opinnot Sibelius-Akatemiassa Veli-Matti Puumalan johdolla.


Gheorghiu sai tammikuussa 2014 ainoana Sibelius-Akatemian nuorena säveltäjänä mahdollisuuden omaan sävellyskonserttiin laajamuotoisilla teoksilla orkesterille ja kuorolle. Konsertti oli kapellimestari Atso Almilan uuden konserttisarjan ”Atso’s Corner” avajaiskonsertti.

Hänet myös valittiin seitsemän muun säveltäjän ohella yli sadasta hakijasta Le Forum -residenssiin Montrealiin Nouvel Ensemble Modernen kanssa marraskuussa 2014.

Gheorghiu on nuorten suomalaisten säveltäjien Korvat auki -yhdistyksen edeltävä ja pitkäaikaisin puheenjohtaja. Hän on vasta toinenei-suomalainen yhdistyksen johdossa. Gheorghiu on toiminut myös ”Korvat 35, Kuinka kauas kuulet?” -festivaalin taiteellisena johtajana. Korvat auki -yhdistyksen hallituksessa viettämiensä kahdeksan vuoden aikana Gheorghiu on pitänyt huolta yhdistyksen kehityksestä niin puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana kuin apuraha strategistina ja Korvat Auki Ensemblen kosketinsoittajana.Gheorghiun sävellys työ sisältää musiikkia joka genrestä: kamari-, orkesteri- ja laulumusiikkia sekä elektronista musiikkia. Euroopassa hänen musiikkiaan on esitetty 12 erimaassa:Romaniassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Islannissa, Norjassa, Saksassa, Itävallassa, Isossa-Britanniassa, Holannissa, Virossa ja Kanadassa

Merkittävimpiä Matei Gheorghiun musiikkia esittäneitä yhtyeitä: Nouvel Ensemble Moderne (Kanada), Avanti!, defunensemble, Uusinta, Zagros, Radion sinfoniaorkesteri ja Kuopion kaupunginorkesteri (Suomi), Athelas (Tanska), Caput (Islanti), Profil, ICon Arts (Romania), Norrköpingin sinfoniaorkesteri (Ruotsi).

Gheorghiun musiikkia on kuultu useilla festivaaleilla, kuten Le Forum (Kanada), Musica Nova, Musiikin Aika, Tampere Biennale, Suvisoitto, Pasimusic (Suomi), Ung Nordisk Musik (Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa).

bottom of page