BIOGRAPHY

03-4.jpg

Matei Gheorghiu (s. 1984) on Suomessa asuva romanialainen säveltäjä. Hän suoritti kandidaatin tutkinnon Bucharestissa UNMB:ssa (The National University of Music Bucharest) Nicolae Comanin, Dan Dediun ja Octavian Nemescun johdolla. Maisteriopintonsa Gheorghiu opiskeli Helsingissä Sibelius-Akatemiassa Tapio Tuomelan johdolla. Hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille ja workshopeihin säveltäjien kuten Magnus Lindberg, Esa-Pekka Salonen, Jukka Tiensuu, Marko Stroppa, Joshua Finberg ja Herman Obst kanssa.

Gheorghiu on tämänhetkinen puheenjohtaja nuorten suomalaisten säveltäjien yhdistyksessä Korvat Auki ja samalla myös ensimmäinen ei-suomalainen yhdistyksen johdossa. Gheorghiu toimi myös "Korvat 35, Kuinka kauas kuulet?" -festivaalin taiteellisena johtajana.

Gheorghiun sävellystyö sisältää musiikkia joka genrestä: kamari-, orkesteri- ja laulumusiikkia sekä elektronista musiikkia. Euroopassa hänen musiikkiaan on esitetty muun muassa Romaniassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Islannissa, Saksassa, Itävallassa ja Isossa-Britanniassa.

Merkittävimpiä yhtyeitä, jotka ovat esittäneet Gheorghiun musiikkia, ovat suomalaiset Avanti!, defunensemble, Uusinta ja Zagros, sekä tanskalainen Athelas, islantilainen Caput sekä romanialaiset Profil ja ICon Arts.
Gheorghiun musiikkia on kuultu festivaaleilla kuten Musica Nova, Musiikin Aika ja Suvisoitto (Suomessa), Ung Nordisk Musik (Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa), Profil ja ICon Arts (Romaniassa).