Matei Gheorghiu (n. 1984) este un compozitor român rezident în Finlanda. După terminarea cursurilor Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Nicolae Coman, Dan Dediu şi Octavian Nemescu, şi-a continuat studiile de masterat la Academia Sibelius din Helsinki cu Tapio Tuomela. A luat parte la numeroase cursuri de măiestrie si workshopuri, cu compozitori precum Magnus Lindberg, Esa-Pekka Salonen, Jukka Tiensuu, Marko Stroppa, Joshua Finberg sau Herman Obst. Din 2016 isi incepe studiile doctorale la aceiasi Academie Sibelius.

Gheorghiu este singurul tânăr compozitor care a primit un concert de compoziţii proprii cu lucrări ample (orchestră şi cor) din partea Academiei Sibelius. Aceasta s-a întâmplat în ianuarie 2014 când concertul de compoziţie al lui Gheorghiu a deschis o nouă serie de concerte, intitulată “Atso’s Corner”, avându-l pe dirijorul Atso Almila în postura de gazdă.

A fost preşedintele asociaţiei de tineri compozitori finlandezi “Korvat Auki” (Societatea Urechilor Deschise). A fost cel mai longeviv preşedinte şi este primul străin care a ocupat această poziţie. A fost directorul artistic al festivalului aniversar al acestei societaţi: “Korvat Auki 35, How far can you hear?”

Repertoriul său conţine lucrări muzicale din toate genurile, mai puţin operă şi balet. Muzica sa a fost cântată în 11 ţari: România, Finlanda, Suedia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda şi Canada.

Gheorghiu a lucrat cu diverse ansmbluri cum ar fi: Nouvel Ensemble Moderne (Can), Avanti! (Fin), defunensemble (Fin), Uusinta (Fin), Zagros (Fin), Athelas (Den), Caput (Ice), Profil (Rom), ICon Arts (Rom), Orchestra filandeză radio sau Filarmonica din Kuopio (Fin).

Dintre festivalurile importante la care muzica sa a fost cântată amintim: Le Forum (Can), Musica Nova (Fin), Time of Music (Fin), Suvisoitto (Fin), Ung Nordisk Musik (Sue, Dan, Isl, Nor), Profil (Rom), ICon Arts (Rom), Pasimusic (Fin).